Панагюрка е автор на концепцията за нов речник

Проф. Мария Попова от години работи в Института за български език при БАН

23.09.2012

242

  • Проф. Мария Попова

Панагюрката проф. Мария Попова е авторът на концепцията на новия тълковно-енциклопедичен „Терминологичен речник на обществено-политическите науки”, който съдържа над 3000 термина. ІІІ том на изданието е дело на учени от Института за български език при БАН, където проф. Попова работи от години. Тя е съпруга на покойния скулптор Димитър Попов, автор на паметника на поп Груйо Бански в с. Баня, и майка на етнолингвиста Борислав Попов.

Богатата енциклопедична информация за всяка от заглавните думи в новия речник, по който е работила Попова, дава познания, които не могат да се намерят събрани в такава пълнота дори и в интернет, каза самата тя при представянето на изданието в БТА. Според нея речникът е предназначен за ученици, студенти, учители, преподаватели във висшите училища, редактори, журналисти и за всички, които се нуждаят от справка за значението на основните термини в обществено-политическите науки.

Сред най-интересните термини в третия том на речника са свързаните с особеностите на критската цивилизация, както и обясненията за видовете парламент в различните държави, поясни проф. Попова. Включени са термини от историята на България, от общата история, политиката, правото, етиката.

Първият том на речника е от 2006 г. и съдържа основни термини от природните науки, като най-любопитните от тях обясняват какво е "циклон" и "антициклон", както и "атмосферен фронт". Вторият том на речника е от 2009 г. и в него са публикувани термини от хуманитарните науки. Интересни са разясненията за "разсъдък" и "разум", също и за типовете родители - авторитарен, авторитетен, опрощаващ и небрежен, твърдят езиковедите. Терминологичните речници на БАН са публикувани в издателство "Наука и изкуство".

NoStop.bg

comments powered by Disqus

Най-нови публикации


виж всички

Видео

Гледате как деца от ОДЗ "1-ви юни" в Панагюрище боядисват яйца за Великден. Това направиха и малчуганите в ОДЗ "Пролет". Репортаж и снимки търсете в раздел "Животът" на www.NoStop.bg.

Още интересно от Култура

всички фоторепортажи

Фоторепортажи

Лековата къща в Панагюрище след реставрацията

Цитат на деня

"Ако човекът, тази рожба на материалното, прилича на едно изречение, написано с много любов, но и много правописни грешки, както казваше бай Йордан Радичков, а природата човешка е недоверчива, вечно съмняваща се и невярваща в Бог, то, пак според Радичков, независимо дали го има, или го няма Бог, нека живеем така, все едно го има. По-леко е, повярвайте!" (Откъс от текста на Светлозар Стоянов "Да живеем така, все едно Го има". Повече в раздел "От редакцията".)
<   >
чуй всички

Аудио

Болен здрав носи или колко често се разболявате?

виж резултатите