Ученици се обръщат към Бърнс, Шели и Яворов

Българо-английски открит урок проведоха в ПГИТМТ Красимира Василева и Петя Цвяткова

12.06.2013

459

Нестандартен открит урок по българо-английски проведоха в ПГИТМТ - Панагюрище учениците от 11 клас. Той бе на тема "Романтични мотиви в българската и английската литература".

Темата бе провокирана от изключителния интерес на самите ученици към поезията на Робърт Бърнс, както и от актуалността и значимостта на интегративните подходи в образователния процес, съдействащи за културното развитие и гражданското образование на младите хора, за формирането на богат интелектуален и емоционален ценностен опит, които са основа за развитието на творческите им възможности и израстването им като социално зрели личности.

Творчеството на Пърси О' Шели, на Пейо Яворов, символизмът и романтизмът като цяло бяха сред засегнатите въпроси, в които възпитаниците на професионалното училище показаха завидни знания.

В съпровод на нежна музика и засилен интерес премина откритият урок. В него участваха литераторът и преподавател Красимира Василева и Петя Цвяткова, която пък е преподавател по английски език.

На демонстрацията по знания присъстваха и инспектори от РИО в Пазарджик.Те не скриха добрите си впечатления от видяното и чутото, като вметнаха, че са присъствали на нещо различно, което е докоснало душите им, не само професионалистите в тях.

Текст и снимки Теодора Иванова

comments powered by Disqus

Най-нови публикации


виж всички

Видео

NOSTOP.BG - Защото Космосът е последната граница!... Повече видео гледайте в официалния Youtube - канал на NoStop.bg.

Още интересно от Култура

всички фоторепортажи

Фоторепортажи

Катя Зографова с наградата "Нешо Бончев". Моменти от церемонията

Цитат на деня

"Когато четох изповедта на Катя Зографова в “Литературен вестник” защо не е влязла в политическата въртележка през 1989-1990 г., не се учудих... Като литературен историк тя добре знае, че българските литературни нрави още преди Освобождението на България през 1878 г., а и след него не винаги са от най-почтените. Но тя добре знае и това, че сред гнева, сред словесните, а понякога и бастунни баталии, се е раждала искряща българска реч, която у Ботев ще се произнесе “Силно да любя и мразя”, у Вазов “Език свещен на моите деди”, у Яворов “Две хубави очи - душата на дете”, у Лилиев “Тихият пролетен дъжд звънна над моята стряха”, у Димчо “И дълго да повтарям мамо, мамо”... " (Георги Гемиджиев в текста "Катя Зографова и нейното време", публикуван в liternet.bg. Тази година Зографова е носител на най-панагюрската награда - националната за литературна критика на името на панагюреца "Нешо Бончев".)
<   >
чуй всички

Аудио

Откъде черпите най-често информация?

виж резултатите