"Оптикс" АД откри цех за термовизия

Всяка година на 5 февруари дружеството разкрива нови производствени мощности

08.02.2013

861

Нов производствен цех за високотехнологична термовизионна техника бе открит на 5 февруари 2013 г. в Технологичен парк „Оптикс” по повод 15 годишнината от създаването на едноименното акционерно дружество. Официални гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, неговите заместници г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, представители на бизнеса в общината, партньори и медии. 

Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов отслужи водосвет, след което г-н Белишки и изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Чолаков прерязаха ритуално лентата на входа на новия производствен цех. По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб, мед и шарена сол. 

Всички присъстващи имаха възможността да се запознаят отблизо с цикъла на производство на високотехнологичната термовизионна техника, както и да изпробват крайните продукти – термовизионни мерници, монокуляри и камери. Производството е за военно и гражданско приложение и отговаря на всички изисквания на европейските и световните стандарти. Термовизионните продукти работят на базата на разпознаване на разликата в температурата между обектите и околната среда. Температурната им чувствителност  е <0,05°C, което на практика означава, че виждат всички тела независимо дали е през нощта или през деня. Функционират безпроблемно при неблагоприятни климатични условия като сняг, дъжд, мъгла и пълен мрак, в напълно пасивен режим /без допълнителна подсветка/, като осигуряват ясна и контрастна картина. Позволяват откриването, наблюдението, разузнаването и воденето на прицелна стрелба по цели, излъчващи енергия в инфрачервения спектър. Термовизионните изделия, сред които камери, мерници, приставки и монокуляри, са подходящи, както за представителите на спецчастите, армията и полицията, така и за цивилна охрана и наблюдение. В ловната гама на „Оптикс” АД едни от най-съвършените в технологично отношение продукти са именно термовизионните мерници и монокуляри.

 “Оптикс” АД е създадена през 1998 година като 100% частно дружество. Всяка година на 5 февруари дружеството открива нови производствени мощности. Една голяма част от изделията на фирмата са признати на световния пазар. Към момента в дружеството работят около 460 висококвалифицирани кадри. 170 са работниците в Технологичния парк, а 25 от тях – в новооткрития производствен цех. Две трети от работещите са с висше образование, а останалите със средно специално. По думите на инж. Иван Чолаков това е един изключителен потенциал и сериозна перспектива за бъдещото успешно развитие на дружеството.

NoStop.bg

comments powered by Disqus

Най-нови публикации


виж всички

Видео

ИЗБРАНО ТОП ВИДЕО: Хитът "Harlem Shake" завладя Панагюрище в началото на март 2013-та. Десетки младежи се включиха в лудия танц на местния стадион. Движенията им приковаха погледите на всички присъстващи, а участващите сякаш издивяха, макар и за кратко.

Още интересно от Бизнес

всички фоторепортажи

Фоторепортажи

Баба Марта в ЦДГ "Пролет"

Цитат на деня

"Днес ни е трудно да си представим, да допуснем дори, че някой е способен на саможертва в името на другия. Че някой може да отдаде живота си с ясната мисъл, че едва ли ще спечели свободата на останалите, но и със съзнанието, че неговата кръв ще опръска не само униформата на врага, но и излъсканите обувки на Европа. И тя ще обърне взор към най-затънтените кътчета на Балканите. Както и да тълкуваме българската свобода, с каквито и исторически метафори да я кичим, истината за нея е една..." (Светлозар Стоянов за 3 март в текста "Ареалите на подвига: Нашият 3 март". Повече ще намерите  в раздели "Култура" и "Блог" на NoStop.bg.)
<   >
чуй всички

Аудио

Откъде черпите най-често информация?

виж резултатите