"Оптикс" АД откри цех за термовизия

Всяка година на 5 февруари дружеството разкрива нови производствени мощности

08.02.2013

921

Нов производствен цех за високотехнологична термовизионна техника бе открит на 5 февруари 2013 г. в Технологичен парк „Оптикс” по повод 15 годишнината от създаването на едноименното акционерно дружество. Официални гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, неговите заместници г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, представители на бизнеса в общината, партньори и медии. 

Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов отслужи водосвет, след което г-н Белишки и изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Чолаков прерязаха ритуално лентата на входа на новия производствен цех. По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб, мед и шарена сол. 

Всички присъстващи имаха възможността да се запознаят отблизо с цикъла на производство на високотехнологичната термовизионна техника, както и да изпробват крайните продукти – термовизионни мерници, монокуляри и камери. Производството е за военно и гражданско приложение и отговаря на всички изисквания на европейските и световните стандарти. Термовизионните продукти работят на базата на разпознаване на разликата в температурата между обектите и околната среда. Температурната им чувствителност  е <0,05°C, което на практика означава, че виждат всички тела независимо дали е през нощта или през деня. Функционират безпроблемно при неблагоприятни климатични условия като сняг, дъжд, мъгла и пълен мрак, в напълно пасивен режим /без допълнителна подсветка/, като осигуряват ясна и контрастна картина. Позволяват откриването, наблюдението, разузнаването и воденето на прицелна стрелба по цели, излъчващи енергия в инфрачервения спектър. Термовизионните изделия, сред които камери, мерници, приставки и монокуляри, са подходящи, както за представителите на спецчастите, армията и полицията, така и за цивилна охрана и наблюдение. В ловната гама на „Оптикс” АД едни от най-съвършените в технологично отношение продукти са именно термовизионните мерници и монокуляри.

 “Оптикс” АД е създадена през 1998 година като 100% частно дружество. Всяка година на 5 февруари дружеството открива нови производствени мощности. Една голяма част от изделията на фирмата са признати на световния пазар. Към момента в дружеството работят около 460 висококвалифицирани кадри. 170 са работниците в Технологичния парк, а 25 от тях – в новооткрития производствен цех. Две трети от работещите са с висше образование, а останалите със средно специално. По думите на инж. Иван Чолаков това е един изключителен потенциал и сериозна перспектива за бъдещото успешно развитие на дружеството.

NoStop.bg

comments powered by Disqus

Най-нови публикации


виж всички

Видео

Гледате неофициалния видео клип на новата хард рок версия на вечната песен „Kad zamirisu jorgovani”, дело на Радко Пърлев и рок музикантите от група „Rocka Rolla”. Повече търсете в раздел "Култура". www.NoStop.bg.

Още интересно от Бизнес

всички фоторепортажи

Фоторепортажи

Оборище (Панагюрище) - Литекс (Ловеч) 0:0

Цитат на деня

“Умният човек не вярва на всичко което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко, което има.” (Индийска поговорка)    
<   >
чуй всички

Аудио

Откъде черпите най-често информация?

виж резултатите