"Оптикс" АД откри цех за термовизия

Всяка година на 5 февруари дружеството разкрива нови производствени мощности

08.02.2013

870

Нов производствен цех за високотехнологична термовизионна техника бе открит на 5 февруари 2013 г. в Технологичен парк „Оптикс” по повод 15 годишнината от създаването на едноименното акционерно дружество. Официални гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, неговите заместници г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, представители на бизнеса в общината, партньори и медии. 

Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов отслужи водосвет, след което г-н Белишки и изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Чолаков прерязаха ритуално лентата на входа на новия производствен цех. По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб, мед и шарена сол. 

Всички присъстващи имаха възможността да се запознаят отблизо с цикъла на производство на високотехнологичната термовизионна техника, както и да изпробват крайните продукти – термовизионни мерници, монокуляри и камери. Производството е за военно и гражданско приложение и отговаря на всички изисквания на европейските и световните стандарти. Термовизионните продукти работят на базата на разпознаване на разликата в температурата между обектите и околната среда. Температурната им чувствителност  е <0,05°C, което на практика означава, че виждат всички тела независимо дали е през нощта или през деня. Функционират безпроблемно при неблагоприятни климатични условия като сняг, дъжд, мъгла и пълен мрак, в напълно пасивен режим /без допълнителна подсветка/, като осигуряват ясна и контрастна картина. Позволяват откриването, наблюдението, разузнаването и воденето на прицелна стрелба по цели, излъчващи енергия в инфрачервения спектър. Термовизионните изделия, сред които камери, мерници, приставки и монокуляри, са подходящи, както за представителите на спецчастите, армията и полицията, така и за цивилна охрана и наблюдение. В ловната гама на „Оптикс” АД едни от най-съвършените в технологично отношение продукти са именно термовизионните мерници и монокуляри.

 “Оптикс” АД е създадена през 1998 година като 100% частно дружество. Всяка година на 5 февруари дружеството открива нови производствени мощности. Една голяма част от изделията на фирмата са признати на световния пазар. Към момента в дружеството работят около 460 висококвалифицирани кадри. 170 са работниците в Технологичния парк, а 25 от тях – в новооткрития производствен цех. Две трети от работещите са с висше образование, а останалите със средно специално. По думите на инж. Иван Чолаков това е един изключителен потенциал и сериозна перспектива за бъдещото успешно развитие на дружеството.

NoStop.bg

comments powered by Disqus

Най-нови публикации


виж всички

Видео

NOSTOP.BG - Защото Космосът е последната граница!... Повече видео гледайте в официалния Youtube - канал на NoStop.bg.

Още интересно от Бизнес

всички фоторепортажи

Фоторепортажи

Откриване на туристическия сезон

Цитат на деня

"Не стига, че правим нови, а и старите трябва да им асфалтираме." - Премиерът Бойко Борисов пред ТV+  по повод ограниченията на скоростта на старите участъци на магистралите "Тракия" и "Хемус" заради липсата на 100 млн. лв. за ремонти. Цитатът е по агенция "Фокус". Борисов казва още: "От 1975 година до 2015 година колко правителства са минали? Един път не са сменили асфалта. И сега виновен е ГЕРБ, не стига, че правим нови, а и старите трябва да им преасфалтираме. Защо не я преасфалтираха толкова правителства? От 90-та година до сега не сме я отремонтирали. Нали до 2009 година държавата финишираше с по 3-4 млрд. излишък. Защо не я оправиха?" След това пояснява, че пари за ремонтите ще бъдат намерени от превишението над плана  на приходите, които държавата събира. Днес Министерството на финансите съобщи, че за първото тримесечие очаква излишък от около 250 млн. лв.
<   >
чуй всички

Аудио

Откъде черпите най-често информация?

виж резултатите